• CAPTCHA

    CAPTCHA

    Apa itu CAPTCHA?
    Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart

    CAPTCHA ini penting untuk mengelak daripada komen-komen SPAM
    melambak-lambak di blog anda.
    Aefa tak guna CAPTCHA di ruangan komen blog Aefa.
    Sebab Aefa rasa benda ni melecehkan.
    Tapi so far. Alhamdulillah takde SPAM :)
    Mungkin sebab blog tak pemes SPAM pun tak singgah hahaha

    Selalunya bila jumpa CAPTCHA ni Aefa terus batal niat nak komen.
    Annoying~
    Terus pindah blog lain.
    Bukan sombong. Tapi CAPTCHA ni yang mematahkan semangat nak bagi komen.

    Oklah. Itu je nak cerita kali ni. muahahaaha
    Sebab tadi jumpa blog yang ade CAPTCHA ni.
    Rasanya perlu disable kot CAPTCHA tu.
    Sebab awak kan dah enable comment moderation :)
    Kalau ada SPAM, tak perlu publish komen tu.
    Gittew :D
    Pendapat saya je~


    앱아 앨잇야
  • 14 kritikan:

    KIKIRIE™ said...

    setuju! tp mcm mn nk tau comment tu spam ke idak?

    Mazni Munawar said...

    betul tu. setuju! kadang2 tu bila nak blogwalking utk peserta giveaway, ramai sgt yg guna comment moderation ni. sye selalu tersilap taip code, last2 tekan butang (X) terus xD

    Lilynn Wifey Sham said...

    aefa, betul tu dear.. tp mayb owner blog tak tau pasal kewujudan spesies ni.. mcm sis mase memula create blog ni dear,, harap info ni membantu new blogger..

    Aefa Aerisya said...

    @Kikirie kan. hihi SPAM? selalunya komen yang takde kaitan. so far aefa da dpt 2 3 SPAM. in English.. dan link dia pun berbeza dengan link blog/google+ :)

    @Mazni tu lah.. kdg2 susah sgt nk baca captcha tu :(

    @Lilynn betul kak.. kdg2 owner sendiri tak perasan blog dia ada captcha ni.. :)

    Niesa said...

    setuju..kdg2 rasa malas nk komen gara2 ada bnda alah ni..sgt2 annoying!lagi2 kalau kita silap masuk jwpn..haiss

    ct aman said...

    betul tu...kdang2 jadi trbantut nak komen...sbb dek capthcha ni...-,-

    Anne Nurain said...

    haha.. ingatkan aefa nak letak captcha kat komen.. risau dah anne.. anne memang tak suka captcha2 ni.. leceh.. tapi kalau rajin, anne komen jugak wlaupun ada captcha.. rajin kan anne? hahaha..

    nanakimie said...

    setuju sangat aefa!kadang terpaksa jela type jugak word2 tu,huhu

    Nurfaezah Abdullah said...

    betul tu melecehkan.. kalo fae baik hati fae proceed je komen..

    Affy Afiqah said...

    ahahaha, benda ni masalah kat orang-orang yang rabun macam ika ni laa jugak sebenarnya, dah laa rabun, nak kena type huruf2 bersambung tunggang terbalik kabur bagaii tu memang failed --'

    Sally Samsaiman said...

    captcha mmg sgt menyakitkan hati.

    Aefa Aerisya said...

    @Niesa tu la.. silap masuk jwpn mmg buat angin satu badan hehe

    @ctaman hehe.. kan.. terus takde mood nak komen..

    @Anne hahaha.. rajin la tu.. aefa kalau entry best je aefa sanggup komen.. :P

    @Nana kan nana! nombor senang la bace. huruf lintang pukang tu yg payah

    @Fae tu la fae.. kdg2 komen jugak walaupun ade captcha ni..

    @Ika haha kesian.. aefa yg tak rabun pun susah payah nak tengok huruf tu hehe

    @Sally tu lah! sakit hati makcik~

    adrianna syaz said...

    Betul2..ada captcha ni..nk komen pun lama je tnggu..t,bh bila tenet lmbab..huhu..dah la rabun plak tu..3 kli try bru betul..mmg sedih la..

    Aefa Aerisya said...

    @Adrianna heheh.. tu la.. yg rabun mmg payah la nak isi.. -.-''

    Tempah Kek Lapis di Sini

    Bagi yang meminati kek lapis Sarawak, anda boleh membuat tempahan di sini. Kek lapis ini di buat sendiri oleh keluarga saya. Maaf, saya tak reti buat kek lapis :D. Kualiti dijamin. InsyaAllah.

    Yahoo Messenger

    aefa_aerisya

    EMAIL

    aefa_aerisya@yahoo.com

    Line

    aefaaerisya

    Youtube

    aefaa3