• Feed

    Yuhuu.. Nak terangkan mengenai isu feed
    seperti yang di post dalam blog Kak Ferd ni. 

    Aefa ada tinggalkan komen ni.

    "ATT~ actually bukan feed aefa bermasalah tu. aefa edit feed aefa drpd DEFAULT kepada UPDATED.. bila aefa update post lame2 dulu, post tu akan muncul dlm feed yg terbaru. maksudnya, setiap kali aefa update entry, tak kisah lama or baru, feed aefa akn tunjuk yg paling latest aefa update :)

    Tapi rasanya tak semua yang baca komen-komen tu kan.
    Jadi lebih mudah Aefa terangkan di sini isu
    "3 years ago" itu. haha

    Jangan risau. Bukan masalah feed tu ye.
    Bukan seperti yang tengah hangat diperkatakan sekarang ni.
    Sebenarnya tu memang entry lama dulu.
    Aefa edit balik. dan publish.

    Tengok gambar di bawah ni.
    Ini entry lama yang Aefa edit semula dan publish
    tanpa menukar tarikh sebenar dia.

    Feed 


    Bila Aefa publish semula, kat reading list (dashboard) tu
    akan keluar macam ni.
    Seolah-olah itu entry terbaru dari Aefa.

    Feed 


    Kat feed blog Aefa pulak, entry tadi akan jadi nombor satu.
    Feed blog dan arkib blog tak same ye.
    Walaupun dalam feed entry tersebut berada paling atas,
    tetapi dalam arkib blog, entry tersebut berada dalam arkib 2010.

    Kenapa?
    Sebab Feed Aefa detect entry paling latest yang Aefa update.
    Sebab tu,
    mana-mana blog yang add Aefa dalam bloglist
    akan nampak tarikh entry bertahun-tahun yang dulu.

    Gambar di bawah ni ialah feed blog.
    Dalam arkib, entry WW : Penceroboh di Kuching tu ialah entry yang pertama.
    Tapi dalam feed blog, bukan entry tersebut.
    kenapa?
    Sebab, selepas Aefa post WW itu, Aefa ada edit entry PIC..


    Feed 

    Bila aefa update entry lama,
    feed tersebut akan berada di bawah bloglist macam kat bawah ni.

    Feed 

    Dan. bila aefa buat entry baru, (bukan update entry lama ye),
    dia akan jadi macam ni.
    Nampak tak beza dia? :D
    Entry lama dia muncul di bawah.
    Entry baru dia muncul di atas. Macam biasa.


    Feed

    Harap paham penjelasan ini. eceh.
    Mohon kebenaran Yong Hwa saya guna background dia. 
    Kebetulan tengah menapak kat situ.

    Sekian :)


    앱아 앨잇야
  • 38 kritikan:

    Kisah Si Dairy said...

    disebabkan masalah feed yang berpanjangan nie...terkejut jugak tetiba keluar yang 4 tahun lepas...nasib baik aefa terangkan..muahaha

    Sally Samsaiman said...

    tu yg keluar... " last update 4 years ago"... :P

    Asha Lya said...

    owhh macam tu ekk hehe terkezut nie

    Anne Nurain said...

    owh patut la bila klik, tengok, eh 3 taun lalu punya? hehe..

    Nurfaezah Abdullah said...

    fikir feed yg bermasalah hihi btw fae follower baru kat cni

    Nurul Farahizzati said...

    tukar balik r kak... anjat gugurl... hahaha

    Lieya Von Jay said...

    bikin gempak ja kan harhar

    Azlan Strider said...

    tu laa..ade baca gak komen aefa sblm nie..hehe..tapi penjelasan kat sini lebih detail..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    Ayu Zan said...

    oh gitu...

    adrianna syaz said...

    Sya pun tanjat..hahaha..:)

    Niesa said...

    xpasal2 semua org terkezut..nasib ada penjelasan..hihi

    Normi Nieza said...

    haha..layn jer..:)

    nanakimie said...

    heee...nana xperasan pulak...adoi:)

    Khir Khalid said...

    Oh begitu kisahnya.. :)

    ctfand said...

    oohhh.. (mode terpinga2, tatau pape pasal baru masuk petang ni..) hihi

    hazz death said...

    sikit lagi mo lastik tu feed biar dia dpt pengajaran.. rupa2nya bukan mslh feed.. haha

    Lilynn Wifey Sham said...

    hihi.. :) ceng sama jer kiter :)

    roslita thalib said...

    hehe tak tau cerita sebab baru bw ni... hihi

    Affy Afiqah said...

    macam tu rupanya ya, patut laa, baru ika faham ni huhuhu :)

    Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

    ada juga beberapa blog dalam bloglist akak yang ada masalah ini..

    ~emi~ said...

    Hai, kita singgah melawat. Dijemput ke blog kita ye :)

    Sabrina SA said...

    Mcm tu rupanya.. Baru Ina tahu ^^

    Fatanah Khirizan said...

    oo,macam tu rupanya...

    Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

    Blog saya pun jadi gak macam tu... Entah la nape

    Super Girl said...

    haha . bapak ah kalau 3 years ago . lama sangat :D

    Aefa Aerisya said...

    @Kak Ferd
    Tu la akak.. Sume saspen tgk post 4 thn lepas ahaha

    @Sally
    Haha.. Baru 4 thn :P

    @Asha
    Heheh.. Dah tak terkezut lagi kan..

    @Anne
    Hehe.. Kan.. Skrg tgh edit entry lama.. Delete gmbr yg xpatut haha

    @Fae
    Hehe.. Takde masalah feed.. Nnti aefa follow balik :)

    @Farah
    Haha.. Cian die anjat.. Haha

    @Kak Lieya
    Hehe.. Tak sangka plak muncul sbg isu baru tu kak.. Hjihi

    @Azlan
    Takut ade yg xbace kat komen tu. Jadi kena jelaskan semula hehe

    @Ayu
    Ye begitulah ceritanye :D

    @adrianna
    Haha.. Alolo die tanjat jugak ye… heheee

    @Niesa
    Hehe.. Tu lah.. Nasib baik rajin terjah blog org. ternampaklah entry tu.. Hihi

    @Normi
    Haha.. Layan je kak :D

    @Nana
    Hehe.. Skrg org perasan sbb byk masalah feed nana… before ni org xperasan pon -.-'''

    @Khir
    Ye.. Begitulah kisah sebenar di sebalik kejadian tersebut. Hihihi

    @Ctfand
    Ahah..takpe kak.. Isu dah selesai :D

    @Hazz
    Hahha.. Sian feed tu. Tak pasal2 semua marah gn feed..

    @Lilynn
    Haha.. Akak pon baru online.. Jgn risau takde pape kak :)

    @Ros
    Hehe. Isu feed ros.. Kan ramai yg prob feed skrg ni :D

    @Ika
    Hihi.. Sbb tu aefa explain balik kat sini. Sbb komen pendek sgt. Tak semua paham gn benda2 ni hihi

    @Mizz Aiza
    Hihi.. Aefa xpasti dorg kak.. Tp feed aefa mmg xde masalah.. Aefa ubah feed tu :)

    @Emi
    Tq emi.. insyaAllah nanti aefa terjah semula :)

    @Ina
    Hihi.. Gud girl :)

    @Fatanah
    Hehe.. Ye syg..

    @Zumal
    Same ye? Ikut feed awk.. Feed sy mmg sy ubah mcm tu :)

    Aefa Aerisya said...

    @Super Girl
    aahah.. tgh edit entry lama la syg.. sbb tu 3yrs ago :D

    Cik Itah@RRP said...

    ooo..begituu hehe

    Aefa Aerisya said...

    @Itah hehe.. tq memahami :D

    Pha Is said...

    owh.. mcm tu..

    Vee Lea said...

    Hahaha. Mcm tu rupanya! LOL :D

    Aefa Aerisya said...

    @Pha Is hehe :D

    @Vee kan~ jadi isu sekejap heee

    AhkakGojes said...

    ahkak pun pernah mcm ni..tp dah settle...hihih

    Aefa Aerisya said...

    @Ahkak Gojes hehe ni takde masalah kak.. mmg aefa set mcm tu :D

    Invisible Me said...

    Ooohh. Macam tu :)

    Aefa Aerisya said...

    @Invisible Me hehe :D

    Pha Is said...

    owh.. macam tu.. so, x de problem apa2 la sebenarnya..

    Aefa Aerisya said...

    Pha Is aah takde masalah :D

    Tempah Kek Lapis di Sini

    Bagi yang meminati kek lapis Sarawak, anda boleh membuat tempahan di sini. Kek lapis ini di buat sendiri oleh keluarga saya. Maaf, saya tak reti buat kek lapis :D. Kualiti dijamin. InsyaAllah.

    Yahoo Messenger

    aefa_aerisya

    EMAIL

    aefa_aerisya@yahoo.com

    Line

    aefaaerisya

    Youtube

    aefaa3