• Korean Pop Culture Words 1

    Aegyo : Perlakuan yang comel. Comel la sangat haha. Sesiapa pun boleh buat begini. Lelaki mahupun perempuan. Selalunya Idols. Kalau orang biasa buat sah-sah kena hentam kat  laman maya ni. Camni la rupa aegyo~ macam comel je~

    Aegyo
    Aegyo

    Aigoo : Berbeza tau sebutan ni dengan perkataan atas tu. Perkataan ni selalunya untuk menunjukkan kekecewaan. Ala.. cam korang sebut "aw man!" or "geez".

    Ajumma : A Korean term for middle-aged married women. Biasa sangat dah dengar orang guna term ni kat sini. Selalunya untuk merujuk kepada makcik. Tak kisah la umur dia berapa :D

    Ajusshi : Literally means 'uncle'. Kebiasaannya untuk lelaki yang lebih tua dari kita. Di Korea, panggilan ni nampak lebih sopan bila berinteraksi dengan mereka yang lebih tua atau mereka yang kita tak kenal.

    All-kill : The weirdly violent term used for a K-pop song that reaches the top spot on all the major charts. Contoh seperti Datuk Siti dulu-dulu la. Dia kan selalu tip top dalam carta :D

    Andwae : Maksud dia "no way," Selalu digunakan bila kita tak percaya benda tu berlaku, terkejut, takut dan yang selari dengannya.

    Antis : Ni kumpulan pembangkang. haha. Kumpulan yang tak menyukai certain artis. Anti-fans nama penuh dia. Dipendekkan jadi "antis". kat Malaysia takde lah benda ni. Kat korea, artis-artis dia memang takutkan antis. Sebab antis boleh menjatuhkan mereka. :D

    anti-fans
    anti-fans

    Army : Korea Selatan memang wajib lelaki pergi join tentera untuk 2 tahun. Kalau artis berkumpulan, bila ada antara ahli mereka join tentera, kebiasaannya kumpulan tu akan kurangkan aktiviti. Banyak aktiviti belakang tabir je la selalunya. Ini gambar cinta hati Aefa dengan pakaian tenteta :D Ensem tak? kekekeke

    Rain
    Rain

    To be continue...


    Minta maaf pada yang tak minat Korea. Nak jugak update! Walaupun tak minat, sekurang-kurangnya kita paham bila anak-anak dan kawan-kawan merapu dengan perkataan Korea ni :D 
  • 29 kritikan:

    Niesa said...

    haha..ada juak "antis" ouh..mcm2..haha..kmk minat korea..tp xla fanatik..minat tv show daknya especially RM la nak?hee...

    Aefa Aerisya said...

    Niesa haha.. ada.. mun kat malaysia tok ada antis kedak sidak ya, nang sik berani artis kita molah kontroversi nk pelik2.. hihi.. sama la kmk ng minat abis gn RM :D

    Huny eda said...

    adalah fhm2 siket ..pasal nonton drama corean terus..hihi

    Anne Nurain said...

    gambar SNSD ke tu yang kena conteng tu? adik anne nampak ni sure meraung.. haha..

    andwae tu ayat wajib kwang soo dlm running man..haha..

    Aefa Aerisya said...

    Hunyeda kan.. hihi yg layan korea boleh la paham perkataan2 mudah ni..

    Anne yup2.. snsd haha.. layan RM pun boleh tambah korean vocab :D

    Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

    nice sharing.. susah juga nak menyebutnya.. hehe..

    adrianna syaz said...

    Kupikirkan aiyoo..haha..walau apa pun gaya dan senyuman top ttp dihatiku..ngeh..ngeh..^_^

    Fatanah Khirizan said...

    akak ni boleh jadi kamus bahasa korea dah,haha :D

    Azlan Strider said...

    walaupun saya bukan peminat drama/artis korea tapi saya kena hormat gak minat orang lain..betul tak??tak akan semua orang nak minat apa yang saya minat..hehehe

    p/s: Rain dari korea ek..ingatkan artis hong kong..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    nuyui a.k.a miss YUI said...

    layan korea tb8 n tb9 je skg..huhu

    Akeyla Azmi said...

    Huhuhuhuhuhuhu best (Y)
    qila tak kisah je :D Hihihihi.
    Aigoo~
    Hihihihihi best lah kak aefa ni!!!

    acik idah said...

    Nak tergeliat lidah k idah nie menyebutnya... :D

    Nasib akak tak kena demam k-pop.. hehehehe...

    ezyra daniel said...

    aigooo chingu yaa!!!...like this entry soo much...hehe..kpoppers/kdrama fans mesti kena taw semua perkataan nie..btw bf zyra suka panggil zyra pabo :'D

    ct aman said...

    dulu ct mnat won bin! a long time ago...hihihi....sekarang x tau 1 habuk....hihi...tp suke je nk komen...huhu

    Hafiza AizZawa said...

    sejak rain buat come back.. makin hensom dan kacak... suke2.. cair hati dibuatnye... huhu..

    Mazni Munawar said...

    kakak saye pun slalu cakap "aigoo" itu rupanya maksud dia, heheh :p

    Kenit Cinonet said...

    ooohhh gitu pun ade yek hehe. layannnnnn :D

    Sally Samsaiman said...

    ok,pasni panngil "ahjumma" la instead of makcik!

    Affy Afiqah said...

    memang detailly about korean aefa ni, tak dinafikan lagi mihmihmih
    takpe, post je pape kat blog, sekurang2nya yang tak tahu boleh jadi tahu :)

    Khir Khalid said...

    Betul2.. x minat tp boleh layan.. :)

    athiqi ariff said...

    giyomi..giyomi..msti aefa pernah practice wt giyomi dpn cermin kan..haha

    asha hana said...

    tak habis2 dengan rain dia tw. hahah hana pon kerana dek korea semua bnda jd terpengaruh !

    Aefa Aerisya said...

    Mizz Aiza hhehe. takpe kak.. nnti2 bole la sebut dgn lancar hihi

    Sya haaahaa tak abes lagi dgn top die..

    Fatanah haha.. kan akak ckp akak org korea haha

    Azlan hihi betul2.. saling hormat menghormati minat masing2 kan :) rain? hong kong? T_T stephen chow la dr hong kong hahah

    YUI oh.. civil servant tu kan? ade joo won yg ensem hikhik

    Qila hhii.. tq suke entry ni :D takut jugak org tak suke asyik2 update pasal korea huhu

    Acik Idah hehe... sekali akak terkena demam ni, perkataan2 ni la sentiasa akak dgr hihi

    Zyra hahhaa.. nape die panggil pabooo.. die minat korea jugak ke?

    Ctaman Won Bin? Woww taste kite sama haha.. jom la layan korea balik :D

    Fiza kan fiza.. aefa pon suke.. cair222 hikhik

    Mazni hehe.. skrg dah boleh paham sikit2 ape yg kakak mazni sebut tu hihi

    Kenit hihi.. tq kak :D

    Sally nak panggil sape ajumma tuuu?? :D

    Ika hihi.. aefa subscribe berita korea haha.. tp xde la nak update korea 24 jam.. selang seli la kan.. kang menyampah plak org singgah hihi

    Khir tqqq.. :D

    Tiqi haha. xpernah la.. aefa layan korea tnpa tiru aksi2 fizikal :P gwiyomi tu pon aefa pernah tgk beberapa kali je. sbb artis fav aefa yg wat :D

    Hana ape jeles2 ni. hahaha kan.. tp selalunya xde la korea ni mempengaruhi aktiviti harian.. ada on off die :D

    Afiqah Adzan said...

    Pengetahuan baru ni .. Ada sikit yg dah tahu tapi ada yg baru tahu

    Afiqah Adzan said...

    Pengetahuan baru ni .. Ada sikit yg dah tahu tapi ada yg baru tahu

    Fatanah Khirizan said...

    okey okey...saya percaya akak orang korea yang fasih berbahasa melayu,haha :p

    aisya said...

    Mun dh biasa nangga cerita Korea, kdg2 pande terikut juak ckp sidak. Hehe

    Aefa Aerisya said...

    Afiqah hihi.. sabar ye..ada lagi dlm draft :D

    Fatanah hahaha.. betul la tuu.. pandai adikk :D

    Aisya haha. yala.. pandei paham dikpun mun dah selalu nangga cita ya hihi

    nanakimie said...

    aigoo...:)

    Tempah Kek Lapis di Sini

    Bagi yang meminati kek lapis Sarawak, anda boleh membuat tempahan di sini. Kek lapis ini di buat sendiri oleh keluarga saya. Maaf, saya tak reti buat kek lapis :D. Kualiti dijamin. InsyaAllah.

    Yahoo Messenger

    aefa_aerisya

    EMAIL

    aefa_aerisya@yahoo.com

    Line

    aefaaerisya

    Youtube

    aefaa3