• Page Speed Insight

    Selepas misi menukar template tempoh hari,
    sekarang beralih ke misi mengurangkan size blog.

    Page Speed
    Page Speed

    Alhamdulillah.
    Saiz main page dah berkurang.
    Sebelum ni 2++kb !!
    Sekarang dah kurang sikit.
    Post page masih besar size die.
    Sabar ye. Dalam proses :)

    Ok. Bagi sesiapa yang rajin nak kurangkan load blog tu boleh guna 
     Page Speed Insight untuk mengetahui kenapa blog anda load lambat.
    ataupun kalau nak lebih lengkap boleh install ke browser dari page ni

    Page Speed Online
    Page Speed Inside Online


    Aefa cadangkan guna extension tu.
    Lebih lengkap dan mudah nak edit.

    Page Speed Chrome Extension
    Page Speed Insight Chrome Extension

    Selepas analyze, dia akan keluar summary seperti di bawah ni.
    Juga terdapat cadangan untuk memperbaiki page tersebut.
    Macam-macam cadangan ade.
    Kalau tak reti ubah yang susah,
    kite boleh ubah yang senang seperti size gambar tu :D

    Page Speed Insight Chrome Extension

    Page Speed Insight Chrome Extension

    Oklah. Takde idea dah nak taip ape.
    Bai~




    앱아 앨잇야
  • 11 kritikan:

    Affy Afiqah said...

    wahhh boleh cuba juga ni nanti, ika pun takde check berat blog ika lagi, entah2 berat dah hukhuk...

    Lilynn Wifey Sham said...

    sgt terbaek dear aefa.. dah comel dh blog dia.. warna biru same.. yeay!!

    Lilynn Wifey Sham said...

    belum pernah lg guna app ni.. nnt sis try.. :) thenx aefa.. :)

    Afiqah Adzan said...

    Nak cuba lah nnti .. Thanks sis

    adrianna syaz said...

    Tak reti nak buat la aefa...huhu..

    Azlan Strider said...

    macam menarik jer..nanti ade masa boleh try godek2 blog ini..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    Aefa Aerisya said...

    Ika hehe.. timbang ika.. kalau berat sgt lambt loading :D

    Lilynn hehe yeayy geng biru~~ tq akak :D

    Sya haha... adoi..

    Azlan hihi try la.. aefa dpt kurangkn load blog pun sbb guna ni :D

    Khir Khalid said...

    nnti nk cubalah.. thanks sharing.. :)

    Sabrina SA said...

    nk try lah nanti ^^

    Pha Is said...

    dah pernah cuba dulu... skrg tak tau la kot makin lambat ke cepat...

    Aefa Aerisya said...

    Khir sama2 :)

    Ina :D

    Pha Is hehe.. xcheck balik ke?

    Tempah Kek Lapis di Sini

    Bagi yang meminati kek lapis Sarawak, anda boleh membuat tempahan di sini. Kek lapis ini di buat sendiri oleh keluarga saya. Maaf, saya tak reti buat kek lapis :D. Kualiti dijamin. InsyaAllah.

    Yahoo Messenger

    aefa_aerisya

    EMAIL

    aefa_aerisya@yahoo.com

    Line

    aefaaerisya

    Youtube

    aefaa3