• Tutorial : Letak "Pages" di Blog

    Tutorial ni untuk anak buah Aefa yang sedang berjinak-jinak dalam dunia blogging.
    Semalam dia tanya macam mana nak buat pages kat atas blog tu :D

    Login ke dashboard blogger dulu ye.

    Tutorial 

    Mula-mula dari dashboard, pilih PAGES seperti gambar di atas.



    Tutorial 

    Kemudian pilih BLANK PAGE untuk buka satu muka baru dalam blog selain page utama.


    Tutorial 

    1. Masukkan tajuk page baru anda.
    2. Isikan ruangan ini dengan apa yang anda inginkan.
    3. PUBLISH

    Tutorial 

    1. Pilih TOP TABS supaya PAGE tersebut muncul di bahagian atas blog.
    2. Kemudian VIEW blog anda.


    Tutorial 

    Page tadi akan muncul seperti di atas.


    Tutorial 

    Klik page tadi.
    Tada... Siap sudah page yang anda inginkan :)

    앱아 앨잇야

  • 12 kritikan:

    siara elina said...

    nice sharing hehe

    Putri Sukoco said...

    kunjungan perdana, salam persahabatan

    Aefa Aerisya said...

    @Siara Elina eheh.. :D

    @Putri Sukoco tq singgah sini :D

    Pha Is said...

    tutorial asas... berguna buat mereka yg baru.. bagus la, dapat jugak bntu mereka..

    Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

    perkongsian yang baik.. :D

    Anne Nurain said...

    rajinnya aefa.. hihi..

    Sabrina SA said...

    Nice sharing ;D

    Aefa Aerisya said...

    @Pha Is hehe.. tu la..

    @Mizz Aiza hihi :D

    @Anne anak buah tanye lah anne.. susah nak ajr dr FB. kena buat tutorial :D

    @Sabrina hihi :P

    nanakimie said...

    hihi,dedulu ngk orang ada pages,sibuk nak buat jugak.sekarang ni buat tak pandang je pages tu:)

    Affy Afiqah said...

    lagi tuto dari aefa yang sangat berguna kepada blogger lain :)

    Aefa Aerisya said...

    @Ika tq :)

    Khir Khalid said...

    Nice sharing.. menabung churp2 di sini.. :)

    Tempah Kek Lapis di Sini

    Bagi yang meminati kek lapis Sarawak, anda boleh membuat tempahan di sini. Kek lapis ini di buat sendiri oleh keluarga saya. Maaf, saya tak reti buat kek lapis :D. Kualiti dijamin. InsyaAllah.

    Yahoo Messenger

    aefa_aerisya

    EMAIL

    aefa_aerisya@yahoo.com

    Line

    aefaaerisya

    Youtube

    aefaa3