Aefa

I am a Blogger

Aefa Aerisya

Bukan blogger terkenal, jauh sekali retis idaman ramai. Blogging itu hobi jadi menaip ikut hati. Kipas Susah Mati Korean Entertainment.

  • Cheras, Kuala Lumpur
  • aefa_aerisya@yahoo.com
  • http://aefaaerisya88.blogspot.my/
Me

About Me

Selalu perasan diri sangat berbakat dalam mengambil gambar. Selain daripada bersembang, bakat terpendam yang lain ialah, makan.

Facebooking 90%
Blogging 50%
Eating 95%
Travelling 60%

1

Under Construction

2

Under Construction

3

Under Construction

4

Under Construction

5

Under Construction

6

Under Construction

0
Visit Malaysia
0
Travel Abroad
0
Facebook Like
0
Blog Follower
  • Ini Kisah Benar

    Ini Kisah Benar

    bace cerita ini. dan tulis summary anda tidak kurang dari 100 patah perkataan. hahaha

    *******************

    Minah : Tak sihat la. Teman pergi klinik boleh?
    Tipah : Klinik mane bukak time ni?
    Minah : Klinik 24 jam la.
    Tipah : {membisu}
    Minah : {Terus berlalu kerana tahu duduk bangun situasi ketika itu}

    Beberapa minit kemudian...

    Minah : Teman saya pergi klinik sekejap boleh?
    Mary dan Ketty : Ok. Awak pergi klinik 24 jam tu ke?
    Minah : Ye. Saya tak larat dah nak lawan sakit ni.
    Mary dan Ketty : Ok nanti kami teman awak.
    Minah : { Rasa lega }

    Selepas turun dari bas.. Sekitar jam 12 tengah malam.
    Tipah ke utara.. Kami ke Selatan..
    Tiba-tiba..

    Tipah : Eh. Korang dua nak pergi mana? [bace dengan intonasi tak puas hati]
    Mary : Teman Minah pergi klinik la. Dia tak sihat.
    Ketty : Awak nak balik terus ke?
    Tipah : {Muka ketat}
    Minah : [dalam hati.. ] errr.. then you expect i akan pergi klinik sorang diri tengah malam ni?
    Tipah : Tau tak klinik 24 jam tu jauh. bla.. bla.. blaa...
    Minah : [dalam hati lagi.. sebab malas nak bertekak dengan orang macam ni] kalau aku larat lagi memang aku sanggup bertahan sampai pagi. sebab dah tak mampu lawan sakit ni la aku sanggup jalan jauh ni tau tak!!!


    Dalam klinik...

    Mary : Saya ngantuk [menguap]
    Minah : Sorry susahkan awak.. :(
    Mary : Eh takpelah. kan tengah malam. mengantuk la. lagipun penat balik kerja kan.
    Minah : [masih rasa bersalah sebab susahkan kawan-kawan]
    Tipah : Jom kita dua balik. Nanti Ketty teman Minah kat sini.
    Minah : [DALAM HATI] what the fishh. Tinggalkan kami berdua je???
    Mary : Eh takpelah. takkan nak tinggalkan mereka berdua je..
    Tipahh : [muka ketat lagi]


    TAMAT

    fyi.. Minah tu Aefa..
    Nama watak lain tu Aefa tukar.
  • Demam

    Demam

    Flu
    Flu


    Semalam.. TERdemam.
    ahaha..
    hari ni pergi keja jugak.
    pekerja yang dedikasi la katakan.
    staff kat office suruh amik MC.
    Tapi Aefa tetap taknak. haha

    Then, dalam pukul 6 macam tu,
    situasi makin teruk.
    Tapi, kedegilan semakin menebal jugak.
    Still nak stay kat office.
    -.-''

    Ni tadi baruu balik dari klinik.
    Ok bai.
    Maaf ayat tak berapa nak tersusun.

  • Boys Before Flowers

    Boys Before Flowers

    Sebenarnya masih confuse. haha
    dari dulu sampai sekarang.
    Entah berapa kali dah tengok cerita ni.
    Tapi masih confuse setiap kali nak search cerita ni online.

    Boys Before Flowers
    or
    Boys Over Flowers

    hahahha
    Mana-mana korang la ye.
    Janji tau cite apa yang Aefa maksudkan hehe

    Bagi mereka-mereka yang masih tak tau pasal cerita ni
    (erkk ade ke yang tak tau?)
    Cerita ni berkisar mengenai sekumpulan
    lelaki-lelaki handsome, segak, kaya lagi bergaya (terlebey sudaa),
    iaitu Goo Joon Pyo (Lee Min Ho)
    Yoon Ji Hoo (Kim Hyun Joong)
    So Yi Jung (Kim Bum)
    Song Woo Bin (Kim Joon)
    yang lebih di kenali sebagai F4,
    dan seorang perempuan miskin yang dikenali sebagai
    Cerita ni ada dalam versi
    dan Taiwan (Meteor Garden).

    Kumpulan 4F terdiri daripada anak2 jutawan,
    yang di ketuai Joon Pyo.
    Mereka berkuasa di Shinhwa High School.
    Ape je dorang buat pihak sekolah memang tak ambik kisah.
    Almaklum la mak bapak dorang yang banyak
    bagi sumbangan kat sekolah tu.
    Kalau dorang tak puas hati dengan seseorang,
    habis la budak tu dapat kad merah dari F4.
    Kalau dah naik kad merah tu sah-sah budak tu akan
    jadi mangsa oleh budak-budak lain.

    Cite ni jadi lebih menarik bila Jandi
    masuk ke sekolah tersebut.
    Jandi lah satu-satunya pelajar yang berani melawan
    kumpulan F4.

    Seterusnya ikuti episod-episod cerita ni sendiri ya.
    Tak rugi.
    Sambil tengok cerita sambil cuci mata la katakan hikk
    Korang pilih la nak tengok dalam versi yang mana satu.
    Yang pasti cinta hati Aefa tetap~
    Lee Min Ho.

    okbai




    My Fav Song!
  • Jiran Yang Jahat

    Jiran Yang Jahat

    Jiran-jiran saya jahat!
    Ada yang tutup main pipe rumah kami.
    Patut la takde air sampai 2-3 hari.
    Orang lain tak sampai sehari takde air.

    Takpe-takpe.
    Kami nak pindah dah.
    Sebelum pindah Aefa nak tutup paip jiran jugak.
    Boleh tak?
    hehe

    Ahad Aefa cuti.
    Nak pergi view rumah baru :)
    Sape nak ikut?
    Meh la. :D
  • Air oh Air

    Air oh Air

    Huwaaa..
    Ini kali pertama Aefa mengalami situasi ni.
    Takde bekalan air..
    Syabas.. ooo syabasss...
    Lame beno takdak air ni..

    Malam tumpang mandi kat shell.
    Pagi mandi kat office.
    Giler sadis kisah hidup kami ni -.-''
  • Tabiat Semenjak DuaMenjak TigaMenjak Ini

    Tabiat Semenjak DuaMenjak TigaMenjak Ini

    1. Bowing

    Bowing
    Bowing

    Bowing? haha.. keje dalam company Jepun.
    Jadi setiap pagi ada step briefing.
    Tapi before masuk keje ni pon memang dah terbiasa dengan bowing ni.
    Tapi kepala je lah.
    kalau tengok betul-betul macam orang mengangguk pulak.
    kadang-kadang tak perasan pun kan.
    kepala kita automatik tunduk -.-''



    2. Aegyo

    Haha.. masih ingat maksud Aegyo ni?
    Sile scroll entry lama ye haha..
    Selalu buat ni bila ambik Selca je.
    tak pernah lagi wat depan orang lain.
    kang orang kate buang tabiat plak haha



    3. Talking to yourself with brief Korean phrases

    Won Bin
    Won Bin


    Aefa kan self-study hangul ni.
    So tau la serba sedikit bahasa Korea.
    kadang-kadang memang ade gile sikit berfikir guna bahasa korea tu haha..
    kire cam rojak la..
    BM + Hangul haha




    4. Eavesdropping on actual Korean conversations

    Muahaha.. kat airport or kat mane-mane memang selalu buat ni..
    haha..
    berangan la nak translate ape yang dorang cakap.
    tapi seronok la dengar dorang cakap depan-depan.
    So far mase training kat tempat cashier pernah jugak dapat customer Korea.
    pastu senyum sorang-sorang dengar dorang borak haha



    5. Cracking up like a maniac


    haha.. ni pengaruh RM la ni.
    ketawa macam ape je..
    Memang tak sopan.
    Ish ish. memang lari mak mertua kalau die tengok haha




    So korang macam mane?
    Peminat KDrama meh share sikit hikhik





  • PRD.. ERD.. Yang Penting Cuti~

    PRD.. ERD.. Yang Penting Cuti~

    Ape tu PRD dan ERD?
    Sape boleh teka?
    muehehe..

    Esok, Rabu Aefa cuti.
    Ingatkan nak mintak cuti hari khamis.
    Sebab kalau cuti hari khamis lebih bersemangat nak sambut Jumaat
    yang memang semestinya busy.
    Tapi, Store Manager suruh cuti Rabu,
    kite pun on saje lah kan.
    Yang penting cuti :) :)

    Aefa tengah plan nak amek PRD dan ERD ni.
    PRD = Permanent Rest Day
    ERD = Extra Rest Day
    Extra rest day tu tak kisah bile.
    Tapi PRD tu la penting.
    nak ambik Isnin ke Khamis? -.-''
  • Me as A Cashier

    Me as A Cashier

    Yippie~~
    Hari ni dah selesai satu audit..
    Tadi sebelum balik sempat audit sekejap.
    Cashier Audit!
    LOL dah boleh jadi cashier bertauliah la ni kan? hekhek

    +Sally Samsaiman nak tukar masuk HR sini ke?
    Meh.. meh..
    Apply la kat sini..
    hahaha..

    +Paperbag Head Aefa HR la..
    Cashier tu tugas tambahan je.. :)
    Kami HR setiap hujung minggu akan jadi
    Cashier Support Team. :)

    Kenapa HR pun kena ada Cashier Audit?
    Sebab dalam retail, ada masa-masa tertentu
    semua staff dalam office akan turun jugak jadi cashier dalam store.

    Sepanjang minggu lepas Aefa enjoy belajar jadi cashier.
    Hari-hari mengadap customer.
    Pelbagai kerenah yang nak perlu kita handle dengan bijak.

    Sape pandang rendah kat cashier tu?
    Try dulu berdiri dari pagi sampai petang kat tempat dorang.
    Sile rasa peritnye tahan perasaan bila kita jadi tempat customer untuk
    lepaskan kemarahan.

    Jadi.. pesanan umum kat sini..
    Jangan pandang rendah kerja orang lain.
    Dalam sesebuah organisasi,
    semua pihak memainkan peranan penting dalam
    memastikan urusan seharian berjalan dengan lancar.


    Sehingga bertemu kembali~~
    Esok pun ada Audit.
    Wish me luck~!
  • New Staff

    New Staff

    Bila orang tahu kita new staff, layanan biasa-biasa je.
    Bila kita disuruh tolong packing barang, orang ingat kita packer
    dan tak kurang jugak yang fikir kita training nak jadi cashier.
    Bila kita tolong simpan bakul-bakul dan kutip hard tag,
    dianggap promoter pulak -.-''

    Tapi, bila difikirkan balik,
    lebih baik begitu.
    Biar orang layan kita macam staff yang lain.
    Baru dapat experienced benda-benda yang biasa staff baru lalui.
    Kan?

    "hey, mereka ni bukan staff biasa tau...mereka ni bla bla bla"
    bila dengar penerangan tu je, tiba-tiba layanan berubah.
    terus dapat sapaan "selamat pagi kak"
    padahal dah berjam-jam berdiri sama-sama dalam tempat tu.
    Nampak tak perbezaan dia?

    Selasa ni tamat lah OJT dalam store.
    Rabu dah mula report duty kat HR Department.
    Macam nak mintak tukar department pulak. haha..
    Aefa apply keja kat company ni sebab nak masuk dalam operation.
    Tapi apakan daya...
    Kena masuk dalam HR jugak.


    *semalam cuti merayau dalam OU*
    kerlasss ko jahhh
  • Korean Pop Culture Words 2

    Korean Pop Culture Words 2

    Bagel girl : A girl with a glamorous body and a baby face.

    Banana milk : A delicious Korean drink that you will not be able to resist once you see the commercial featuring Lee Min Ho:

    Bias : Your absolute favorite actor, whom you will support no matter what his project is. You will buy his album on CD, MP3, 8-track and vinyl, and he can't even sing.





    Bias ruiner : An actor or idol who comes along and threatens the place in your heart of your favorite actor (bias). 


    Bodyrolls : A sexy Kpop dance move used by both male and female idols to drive fans crazy.


    Bromance : A platonic, close friendship between two actors or idols that appears to be almost romantic, stimulating massive feels production in all who look upon it.






  • Sorry.. Busy..

    Sorry.. Busy..

    eceh tajuk. Hahaha

    minta maaf. Aefa memang agak sibuk.
    Esok Selangor cuti.. Tapi kami kerja ye.
    Gile ke retail company pun cuti setiap kali holiday.

    Sepanjang minggu training ni Aefa takde kerja dalam office.
    Masa banyak terluang dalam store.
    Jadi memang takde peluang la nak online kan.

    After training nanti kerja utama Aefa dalam office.
    Tapi kena masuk store jugak.
    Banyak benda kena belajar mengenai retail industry ni.
    Tapi Aefa seronok!!!
    Sebab tu Aefa suka buat apa yg Aefa suka.
    Sebab Aefa takkan merungut walau penat sekalipun.
    Sambil kerja sambil bergembira.
    Kan seronok tu.

    Ok nak tido.
    Esok bas pukul 7.30..
    Maklum la nak gerak ke Bandar Utama
    ambil masa sikit sebab jem pagi.
    Nnti free Aefa balas jejak kawan-kawan ok.


    ----------
    Sent from my Nokia
  • Alhamdulillah. Permulaan yang Baik

    Alhamdulillah. Permulaan yang Baik

    Selepas tamat orientasi minggu lepas,
    maka bermulalah hari pertama di tempat kerja.

    Seronok dapat belajar benda-benda baru.
    Agak penat kaki ni melangkah ke sana ke mari.

    Pagi tadi turun kerja awal giler.
    Sebelum pukul 7 dah menapak kat tepi jalan menanti bas.
    Cisss..
    Tapi bas sampai 7.50 pagi.
    hahaa

    Esok, nak turun pukul 7.30!!!!
  • Wordless : I'm

    Wordless : I'm




    앱아 앨잇야
  • This

    This

    Bahahha.. Suka hati je nak tulis tajuk ape kan..

    Sila rotate screen anda utk baca tulisan d gambar haha

    ----------
    Sent from my Nokia
  • Tertekan

    Tertekan

    Hahaha.. Over pulak tajuk.

    Bukan tertekan duduk kat sini.
    Tertekan sebab coverage kat sini sangat sangat sangat sangat teruk.
    Haha..

    Sebab tu susah nak online ni.
    Stress makcik takleh ngadap blog ok.

    Aefa ada try visit balik yg bw tu.
    Mintak maaf kalau xdpt nk tgl jejak balik.
    Salahkan tempat ni tenet sloww

    ok. Jaga diri masing2..

    Ehh.. Sape dok damansara? Give me a tour bole? Ecehhh
    --------
    Sent from my Nokia
  • Waiting

    Waiting

    Yuhuu..
    Testing post guna emel.
    Ntah jadi ntah tak..

    Flight aefa delay.
    2.30 pm..
    Nanti terus ke kajang country resort.
    Jom lepak sana hahaahaa

    ----------
    Sent from my Nokia
  • Perjalanan

    Perjalanan

    Journey
    A New Journey

    Alhamdulillah.
    Tiba lah hari yang dinantikan.
    Esok, Selasa.. Aefa akan terbang ke Kuala Lumpur.
    Langkah pertama ke alam pekerjaan.
    Harap di permudahkan segala urusan esok hari.
    Aminnn

    Flight pukul 2 petang.
    Plan hari tu bertukar.
    Esok sampai LCCT terus ke Kajang
    dan stay sana sampai 7hb.

    Maaf.. tak sempat reply mereka yang bw kat shoutbox.
    Malam esok InsyaAllah. :)



    *eh sebenarnya tak sabar nak shopping kat Jalan TAR hahaha


    앱아 앨잇야
  • Tired

    Tired

     

    Camni la keadaan Aefa semalam haha
    Sempat jengah blog sekejap je siang ttu.
    Sibuk sikit dengan persiapan 'berpindah' hehe
    Lagipun semalam mak jemput saudara mara makan-makan kat rumah.
    So... extra busy :D

    Terima kasih kepada kawan-kawan yang melawat blog aefa semalam tu ye.
    ececececeeeee :P

    InsyaAllah pas shopping hari ni Aefa blogwalking mcm biasa.
    hahaha shopping lagik!!!



    +asha hana dan +adrianna syaz bila nak wat GA tu?
    Takde masalah. Aefa boleh jadi sponsor :)



    앱아 앨잇야
  • Ragut. Mereka Itu Kambing

    Ragut. Mereka Itu Kambing

    Semalam Aefa keluar shopping.
    Selepas shopping tu kawan-kawan ajak keluar lepak-lepak.
    Tengok wayang.
    Sebab nanti bila dah fly tak tau bila dapat lepak-lepak dengan dorang lagi.
    Tapi pelawaan tu Aefa tolak dengan baik.
    InsyaAllah kalau diizinkan hari ni nak lepak sama-sama.

    Tak berapa lama selepas tu,
    dapat tahu salah seorang daripada mereka kena ragut.
    Alhamdulillah takde kecederaan berlaku.
    Mereka agak trauma di balai polis berdekatan.
    Mereka =  3 orang gadis ayu

    Aefa harap kawan-kawan diluar sana sentiasa berwaspada.
    Malang tak berbau.

    Selamat pagi dan selamat berhujung minggu :)

    Breakfast
    Breakfast??
    Nak tiru gaya hotel la konon. hahaha
    Aiskrim vanila + puding mango ^_^ yummyyy


    have fun and take care my love~~





    btw.. Aefa nak jadi sponsor.
    Sile hantar proposal GA/Segmen/Contest anda ~
    Baru nampak cam formal kan hikhik.



    앱아 앨잇야

  • Tempah Kek Lapis di Sini

    Bagi yang meminati kek lapis Sarawak, anda boleh membuat tempahan di sini. Kek lapis ini di buat sendiri oleh keluarga saya. Maaf, saya tak reti buat kek lapis :D. Kualiti dijamin. InsyaAllah.

    Yahoo Messenger

    aefa_aerisya

    EMAIL

    aefa_aerisya@yahoo.com

    Line

    aefaaerisya

    Youtube

    aefaa3