Holiday - Korea Selatan


Assalamualaikum. Penat selepas menempuh perjalanan di tempat orang ni. Maklum la perbezaan bahasa.

Semalam aku gerak g airport naik bas dari One Utama pukul 11. Flight kan pukul 8 pagi. To be safe, baik aku sampai awal lagi dari pilot. Maklum la aku banyak sangat pengalaman hampir kena tinggal kapal terbang.

Kat airport, aku tak berseorangan. Berdua pun tak. Tapi bertiga. Kebetulan kawan aku kerja pada malam tu. So ajak dia duduk makan sama la. Lepak2. Borak sampai pagi.

Pagi tadi sekitar jam lima aku dah queue nak drop baggage. Ramai jugak orang pepagi kan. Alhamdulillah. Urusan semua berjalan dengan lancar. Dari urusan check in, drop baggage, pemeriksaan kastam, pemeriksaan imigresen, sampai ke pemeriksaan polis airport. Just pastikan ada semua dokumen yang diperlukan.

Masa part pemeriksaan imigresen tu aku blur-blur kucing sikit. Yela first time masok mesin ape tah tu tadi. Tetiba aku rasa cam xtau pape pasal fly2 ni. Hahaha.. tapi ikut je la mesin tu nak apa, xde masalah punye.

Pagi tadi boarding pkl 7.35 pagi. Ok la tu. Aku mmg xsabar da nak masok sbb mata ngantuk sgt. Seat kat quite zone. Tenang la jiwa. Xde bebudak nangis. Xde orang bersembang sepanjang perjalanan. Aku tertido mase dorg brief pasal safety. Nampak x ngantuk tu tahap ape. Hahaha... Tp aku terjaga bila pramugari tu g tutup cermin kat tepi. Nice nye.. thanks ye. Berjam-jam saya tido hahaha..

Masa kat dalam kapal terbang, pramugari akan bagi custom declaration dan satu lagi xingat kad ape haha.. kena isi dua2. Satu bagi masa pemeriksaan imigresen, satu lg bagi kat kastam. So kalo rasa2 ada bawak pisau ke pistol ke sila la declare ye.

Dah pemeriksaan imigresen tu jangan blur2 katak pulak. G naik train ke terminal satu lg utk claim baggage. Xyah berebut naik train tu. Setiap 5 minit ada. Aku buat muka cool la. Pening jugak sebenarnya bila first time kat sini.

Settle claim baggage, sila g beli T-Money card. Ada kat convenience store situ. dan sila lah recharge terus ye utk kesenangan sendiri. Pastu tadi aku decide ikut subway je g guesthouse kat myeondong. Naik airport line ke arah seoul station, then turun kat seoul station tukar ke line 4. Naik tren yg mengarah ke arah hoehyeon. Tadi aku ada masalah sedikit masa nak kuar. Dah touch card tu tapi beg tersangkut pulak. So aku xleh nak lepas la keluar dari situ. Nasib baik ada seorang perempuan korea baik tolong. Dia tolong panggil staff station tu tolong aku. So nice of her. Dia ajar cara topup dan cara check baki guna mesin lar subway. Bukan dia sorang je yang tolong tadi. Ada uncle yang ajar cara turun naik train tanpa aku mintak tlg pun. Dia tegur masa aku tengah baca maps. Baiknye dorang. Tapi tak semua. Hahaha.. sebab tadi dalam kapal terbang ada sorang dua yang degil. Nyampah betol..

So. Sampai sini dulu. Nak g carik jaket. Tak sangka sejuk sangat kat sini. Owner guesthouse bagitau esok lg worse. Suhu akan drop. Ok.. Anyonghi gaseyo..


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter

5 kritikan:

Sally Samsaiman on April 13, 2015 at 7:38 PM said...

hati-hati kat tempat org tu! :)

mohon bw balik susu pisang + starbucks :P

Anonymous said...

Haha... jaga drk ktk 2 far ya...tedahhhh... happy holiday! Anyeongggg dr kak kastam.

Kelly Tanoto on April 15, 2015 at 12:59 AM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aefa Aerisya on April 15, 2015 at 1:48 AM said...

Jaun nye nk starbuck hahaaa

Aefa Aerisya on April 15, 2015 at 1:48 AM said...

Hahaaa okkk.. flu kmk duak ctok... Sejokkk

Followers

 
Blogged.my

Drop Ur Link Here :)




[Valid Atom 1.0]


Labels

Blog Review (1) Blogging (16) Contest (1) Doa (1) Giveaway (15) Just For Laugh (2) Kesihatan (3) Korean (14) Must Eat (4) Must Visit (4) MyLife (84) Perkongsian (14) Program (5) Puisi (1) Running Man (4) Segmen (10) Semasa (3) Tips (2) Tutorial (4) Wordless (12)

| Memory Lane © 20012. All Rights Reserved |Template Style by My Blogger Tricks | Design by Durai sankar | Back To Top |

Blogger Gadgets