Jangan Argue Dengan Orang B****

Jangan risau entry ni tak dipengaruhi oleh emosi. hihi.. Berikutan kes pembunuhan pegawai bank yang lalu, Aefa terjumpa post2 yang mengutuk Sabahan dan Sarawakian. Ni bukan perkara baru. Dari dulu-dulu lagi memang dah ada kutuk-mengutuk ni. East kutuk West, West kutuk East. Kami senegara, tapi kami tak sehaluan gittew~

Hari Malaysia



Sedih bila baca satu post hamba Allah ni yang kategorikan kami Sabahan dan Sarawakian sebagai golongan yang tidak boleh dipercayai. Hina sangatkah kami ni pakcik oi~ Seorang dua yang buat salah kenapa kita nak salahkan satu negeri.


Kadang-kadang Aefa sakit hati dengan sesetengah media massa kat negara ni. Selalu highlight kan tempat asal pesalah. Dan golongan 'bijak pandai' pulak mula la menegakkan pendirian dan falsafah hidup masing-masing. Merekalah yang betul. Takde yang betul selain mereka.

Sebab tu pensyarah selalu pesan jangan argue dengan orang 'bijak pandai' macam ni. Nanti kita pun jadi sama level dengan dia.. Abaikan.. Tak perlu membazir air liur..

Nota penting : Tak kisah dari negeri mane pun. Kita senegara. Kenapa masih wujud perangai macam ni? Cuba luaskan lagi pergaulan. Kenali hati budi masing-masing. Berkawan dengan semua. Jangan memilih negeri. InsyaAllah takkan ada kebencian macam ni. Aefa bersyukur dapat mengenali kawan-kawan dari pelbagai latar belakang ketika study dulu. Mungkin inilah hikmahnya di hantar belajar di tempat orang. Prejudis yang ada dalam diri suatu ketika dahulu dah menghilang.

Okbai. Jerit ni.. 1~ Malaysia.. wakakka

앱아 앨잇야
Previous
Next Post »

25 kritikan

Click here for kritikan
November 1, 2013 at 12:56 PM ×

mereka tak perlu menilai orang hanya kerana melihat perwatakkan...cuba untuk bergaul.Kita kan 1 malaysia..Betul tu aefa jangan argue dengan orang yang bijak pandai nie..

Reply
avatar
November 1, 2013 at 2:16 PM ×

jangan kecik ati yer aefa..

Reply
avatar
November 1, 2013 at 3:20 PM ×

erk...sama macam kakak kat office ni...betul punya marah dia dgn org sabah..hahaha...sabar ye aefa... :)

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 1, 2013 at 7:27 PM ×

hhee. kan kak.. takyah layan org cmni.. hihi

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 1, 2013 at 7:29 PM ×

hehe.. takdelah kak.. aefa tau mereka yg 'bijak pandai' ni golongan minoriti je.. aefa banyak kwn2 kat semenanjung.. kitorg okey je.. org kate tak kenal maka tak cinta.. kekeke

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 1, 2013 at 7:33 PM ×

haha.. aefa oke je.. dorg tu kdg2 entertainment utk aefa hahaha..

Reply
avatar
November 1, 2013 at 8:30 PM ×

memang tak patut pun aefa. inilah yang diakatakn kerana nila setitik rosak susu sebelanga. walhal yang buat kerja tak baik sorang je. tapi, satu negeri terpalit sekali.huhu. sabar ye.

Reply
avatar
Anne Nurain
admin
November 1, 2013 at 8:38 PM ×

orang yang selalu kutuk sabah sarawak tu memang golongan yang tak berilmu..
jom la kita kesian kan diorang.. hehehe..

Reply
avatar
Teena Tna
admin
November 1, 2013 at 9:22 PM ×

Oh, saya tak perasan pulak ada kategori2 macam ni. Yela kita kan satu Malaysia, tak payah lah nak sebut dia dari mana, org sana buat salah. Chill, buang current jer kalau kita argue dgn org yg 'pandai' ni.

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 1, 2013 at 9:51 PM ×

hihi tu la.. blame la mereka yg wat salah je kan.. ni tak.. semua sekali kena marah huhu

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 1, 2013 at 9:57 PM ×

hehe tu la.. tak kisah la dr negeri mane pon, tak elok la kutuk2 org ni.. :)

Reply
avatar
November 1, 2013 at 10:44 PM ×

I dont know how people can judge by a person act..you should ask him kalau 1 Malaysian is criminal does it make the whole Malaysian criminal??cam tak masuk akal kan??

p/s: follow sini

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
nanakimie
admin
November 1, 2013 at 11:04 PM ×

eh pasal kes tu pun ada yang kutuk mengutuk ke?huhu......ketinggalan ketapi da nana:)

btw,betul tu..semangat 1 Malaysia!^-^

Reply
avatar
Scha Nazri
admin
November 1, 2013 at 11:42 PM ×

Maybe dia jumpa dengan org yg salah, so, dia assume semua org mcm tu. kesian sbnrnya. :P

Reply
avatar
November 2, 2013 at 5:39 AM ×

humphh,,biasalah..orang tak pernah keluar pulau..tak pernah tengok dunia..haha lucu juga dengan diorg.macam orang duk utan,otak tak berkembang,macam tak pernah tengok dunia. paling lucu bila cakap 'tinggal atas pokok' =="

Reply
avatar
November 2, 2013 at 5:39 AM ×

exactly.. kesian sangat

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 2, 2013 at 9:59 AM ×

hehe.. ade je org2 mcm ni.. nk argue gn org mcm ni smpi bila2 pon tak kan habis..

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 2, 2013 at 10:03 AM ×

mmg tak masuk akal. entah la mcm mana fikiran mereka ni berfungsi.. aefa pon dah follow awk :)

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 2, 2013 at 10:05 AM ×

hehe.. ade nana.. smgt 1 malaysia ni masih belum sebati dlm diri sesetengah rakyat kite.. sedih..

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 2, 2013 at 10:07 AM ×

selalunya mmg mcm tu. first experiencd die dgn org salah. hihi.. ada jugak kwn2 aefa cmni dulu.. tp bile dah lama2 kenal, kitorg oke hehee

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 2, 2013 at 10:11 AM ×

hahha.. yg ni lawak bab tinggal atas pokok ni.. kdg2 nak tanya balik kat org cmni "korang tak boleh access internet ke" hehe..

Reply
avatar
Amna Shihin
admin
November 2, 2013 at 2:23 PM ×

Hmm, setakat ni, kawan-kawan Sabahan dan Sarawakian saya semuanya memang sahabat yang tiada tandingan. Gitu. Haha. But seriously, who are they to judge people? To be honest, saya senang berkawan dengan orang Sabahan dan Sarawakian ni.

Tch tch, manusia. Tak habis-habis dengan 'label'. Tak kisah ah from Johor ke, Sabah ke, kita Malaysian :)

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 2, 2013 at 6:08 PM ×

ye betul! kite kan malaysian~ :)

Reply
avatar
Khir Khalid
admin
November 5, 2013 at 10:25 PM ×

Sabarlah.. pada sy klu org jahat ni x mengira bangsa atau asal keturunan.. yg baik pum mcm tu juga..

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 6, 2013 at 11:54 AM ×

betul.. yg baik or jahat tu bergantung pada diri org tu sendiri.. tak kisah la agama, bangsa, keturunan dia..

Reply
avatar