Page Speed Insight

Selepas misi menukar template tempoh hari,
sekarang beralih ke misi mengurangkan size blog.

Page Speed
Page Speed

Alhamdulillah.
Saiz main page dah berkurang.
Sebelum ni 2++kb !!
Sekarang dah kurang sikit.
Post page masih besar size die.
Sabar ye. Dalam proses :)

Ok. Bagi sesiapa yang rajin nak kurangkan load blog tu boleh guna 
 Page Speed Insight untuk mengetahui kenapa blog anda load lambat.
ataupun kalau nak lebih lengkap boleh install ke browser dari page ni

Page Speed Online
Page Speed Inside Online


Aefa cadangkan guna extension tu.
Lebih lengkap dan mudah nak edit.

Page Speed Chrome Extension
Page Speed Insight Chrome Extension

Selepas analyze, dia akan keluar summary seperti di bawah ni.
Juga terdapat cadangan untuk memperbaiki page tersebut.
Macam-macam cadangan ade.
Kalau tak reti ubah yang susah,
kite boleh ubah yang senang seperti size gambar tu :D

Page Speed Insight Chrome Extension

Page Speed Insight Chrome Extension

Oklah. Takde idea dah nak taip ape.
Bai~




앱아 앨잇야
Previous
Next Post »

11 kritikan

Click here for kritikan
Affy Afiqah
admin
November 20, 2013 at 10:13 PM ×

wahhh boleh cuba juga ni nanti, ika pun takde check berat blog ika lagi, entah2 berat dah hukhuk...

Reply
avatar
November 20, 2013 at 10:55 PM ×

sgt terbaek dear aefa.. dah comel dh blog dia.. warna biru same.. yeay!!

Reply
avatar
November 20, 2013 at 10:58 PM ×

belum pernah lg guna app ni.. nnt sis try.. :) thenx aefa.. :)

Reply
avatar
Afiqah Adzan
admin
November 20, 2013 at 11:27 PM ×

Nak cuba lah nnti .. Thanks sis

Reply
avatar
November 20, 2013 at 11:45 PM ×

Tak reti nak buat la aefa...huhu..

Reply
avatar
November 21, 2013 at 12:10 AM ×

macam menarik jer..nanti ade masa boleh try godek2 blog ini..hehehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 21, 2013 at 2:22 AM ×

Ika hehe.. timbang ika.. kalau berat sgt lambt loading :D

Lilynn hehe yeayy geng biru~~ tq akak :D

Sya haha... adoi..

Azlan hihi try la.. aefa dpt kurangkn load blog pun sbb guna ni :D

Reply
avatar
Khir Khalid
admin
November 21, 2013 at 3:56 AM ×

nnti nk cubalah.. thanks sharing.. :)

Reply
avatar
Pha Is
admin
November 21, 2013 at 12:09 PM ×

dah pernah cuba dulu... skrg tak tau la kot makin lambat ke cepat...

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 21, 2013 at 10:13 PM ×

Khir sama2 :)

Ina :D

Pha Is hehe.. xcheck balik ke?

Reply
avatar