Page Speed Insight

Selepas misi menukar template tempoh hari,
sekarang beralih ke misi mengurangkan size blog.

Page Speed
Page Speed

Alhamdulillah.
Saiz main page dah berkurang.
Sebelum ni 2++kb !!
Sekarang dah kurang sikit.
Post page masih besar size die.
Sabar ye. Dalam proses :)

Ok. Bagi sesiapa yang rajin nak kurangkan load blog tu boleh guna 
 Page Speed Insight untuk mengetahui kenapa blog anda load lambat.
ataupun kalau nak lebih lengkap boleh install ke browser dari page ni

Page Speed Online
Page Speed Inside Online


Aefa cadangkan guna extension tu.
Lebih lengkap dan mudah nak edit.

Page Speed Chrome Extension
Page Speed Insight Chrome Extension

Selepas analyze, dia akan keluar summary seperti di bawah ni.
Juga terdapat cadangan untuk memperbaiki page tersebut.
Macam-macam cadangan ade.
Kalau tak reti ubah yang susah,
kite boleh ubah yang senang seperti size gambar tu :D

Page Speed Insight Chrome Extension

Page Speed Insight Chrome Extension

Oklah. Takde idea dah nak taip ape.
Bai~




앱아 앨잇야

You Might Also Like

11 kritikan