Feed

Yuhuu.. Nak terangkan mengenai isu feed
seperti yang di post dalam blog Kak Ferd ni. 

Aefa ada tinggalkan komen ni.

"ATT~ actually bukan feed aefa bermasalah tu. aefa edit feed aefa drpd DEFAULT kepada UPDATED.. bila aefa update post lame2 dulu, post tu akan muncul dlm feed yg terbaru. maksudnya, setiap kali aefa update entry, tak kisah lama or baru, feed aefa akn tunjuk yg paling latest aefa update :)

Tapi rasanya tak semua yang baca komen-komen tu kan.
Jadi lebih mudah Aefa terangkan di sini isu
"3 years ago" itu. haha

Jangan risau. Bukan masalah feed tu ye.
Bukan seperti yang tengah hangat diperkatakan sekarang ni.
Sebenarnya tu memang entry lama dulu.
Aefa edit balik. dan publish.

Tengok gambar di bawah ni.
Ini entry lama yang Aefa edit semula dan publish
tanpa menukar tarikh sebenar dia.

Feed 


Bila Aefa publish semula, kat reading list (dashboard) tu
akan keluar macam ni.
Seolah-olah itu entry terbaru dari Aefa.

Feed 


Kat feed blog Aefa pulak, entry tadi akan jadi nombor satu.
Feed blog dan arkib blog tak same ye.
Walaupun dalam feed entry tersebut berada paling atas,
tetapi dalam arkib blog, entry tersebut berada dalam arkib 2010.

Kenapa?
Sebab Feed Aefa detect entry paling latest yang Aefa update.
Sebab tu,
mana-mana blog yang add Aefa dalam bloglist
akan nampak tarikh entry bertahun-tahun yang dulu.

Gambar di bawah ni ialah feed blog.
Dalam arkib, entry WW : Penceroboh di Kuching tu ialah entry yang pertama.
Tapi dalam feed blog, bukan entry tersebut.
kenapa?
Sebab, selepas Aefa post WW itu, Aefa ada edit entry PIC..


Feed 

Bila aefa update entry lama,
feed tersebut akan berada di bawah bloglist macam kat bawah ni.

Feed 

Dan. bila aefa buat entry baru, (bukan update entry lama ye),
dia akan jadi macam ni.
Nampak tak beza dia? :D
Entry lama dia muncul di bawah.
Entry baru dia muncul di atas. Macam biasa.


Feed

Harap paham penjelasan ini. eceh.
Mohon kebenaran Yong Hwa saya guna background dia. 
Kebetulan tengah menapak kat situ.

Sekian :)


앱아 앨잇야
Previous
Next Post »

38 kritikan

Click here for kritikan
November 13, 2013 at 12:08 PM ×

disebabkan masalah feed yang berpanjangan nie...terkejut jugak tetiba keluar yang 4 tahun lepas...nasib baik aefa terangkan..muahaha

Reply
avatar
November 13, 2013 at 12:14 PM ×

tu yg keluar... " last update 4 years ago"... :P

Reply
avatar
Asha Lya
admin
November 13, 2013 at 12:24 PM ×

owhh macam tu ekk hehe terkezut nie

Reply
avatar
Anne Nurain
admin
November 13, 2013 at 12:26 PM ×

owh patut la bila klik, tengok, eh 3 taun lalu punya? hehe..

Reply
avatar
November 13, 2013 at 12:38 PM ×

fikir feed yg bermasalah hihi btw fae follower baru kat cni

Reply
avatar
November 13, 2013 at 1:35 PM ×

tukar balik r kak... anjat gugurl... hahaha

Reply
avatar
November 13, 2013 at 2:47 PM ×

bikin gempak ja kan harhar

Reply
avatar
November 13, 2013 at 2:53 PM ×

tu laa..ade baca gak komen aefa sblm nie..hehe..tapi penjelasan kat sini lebih detail..hehehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
November 13, 2013 at 3:02 PM ×

Sya pun tanjat..hahaha..:)

Reply
avatar
Niesa
admin
November 13, 2013 at 4:00 PM ×

xpasal2 semua org terkezut..nasib ada penjelasan..hihi

Reply
avatar
nanakimie
admin
November 13, 2013 at 4:36 PM ×

heee...nana xperasan pulak...adoi:)

Reply
avatar
Khir Khalid
admin
November 13, 2013 at 4:49 PM ×

Oh begitu kisahnya.. :)

Reply
avatar
ctfand
admin
November 13, 2013 at 5:01 PM ×

oohhh.. (mode terpinga2, tatau pape pasal baru masuk petang ni..) hihi

Reply
avatar
hazz death
admin
November 13, 2013 at 5:03 PM ×

sikit lagi mo lastik tu feed biar dia dpt pengajaran.. rupa2nya bukan mslh feed.. haha

Reply
avatar
November 13, 2013 at 8:34 PM ×

hihi.. :) ceng sama jer kiter :)

Reply
avatar
November 13, 2013 at 10:52 PM ×

hehe tak tau cerita sebab baru bw ni... hihi

Reply
avatar
Affy Afiqah
admin
November 14, 2013 at 12:12 AM ×

macam tu rupanya ya, patut laa, baru ika faham ni huhuhu :)

Reply
avatar
November 14, 2013 at 9:33 AM ×

ada juga beberapa blog dalam bloglist akak yang ada masalah ini..

Reply
avatar
~emi~
admin
November 14, 2013 at 9:41 AM ×

Hai, kita singgah melawat. Dijemput ke blog kita ye :)

Reply
avatar
Sabrina SA
admin
November 14, 2013 at 10:26 AM ×

Mcm tu rupanya.. Baru Ina tahu ^^

Reply
avatar
November 14, 2013 at 2:19 PM ×

Blog saya pun jadi gak macam tu... Entah la nape

Reply
avatar
Super Girl
admin
November 14, 2013 at 4:01 PM ×

haha . bapak ah kalau 3 years ago . lama sangat :D

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 14, 2013 at 5:42 PM ×

@Kak Ferd
Tu la akak.. Sume saspen tgk post 4 thn lepas ahaha

@Sally
Haha.. Baru 4 thn :P

@Asha
Heheh.. Dah tak terkezut lagi kan..

@Anne
Hehe.. Kan.. Skrg tgh edit entry lama.. Delete gmbr yg xpatut haha

@Fae
Hehe.. Takde masalah feed.. Nnti aefa follow balik :)

@Farah
Haha.. Cian die anjat.. Haha

@Kak Lieya
Hehe.. Tak sangka plak muncul sbg isu baru tu kak.. Hjihi

@Azlan
Takut ade yg xbace kat komen tu. Jadi kena jelaskan semula hehe

@Ayu
Ye begitulah ceritanye :D

@adrianna
Haha.. Alolo die tanjat jugak ye… heheee

@Niesa
Hehe.. Tu lah.. Nasib baik rajin terjah blog org. ternampaklah entry tu.. Hihi

@Normi
Haha.. Layan je kak :D

@Nana
Hehe.. Skrg org perasan sbb byk masalah feed nana… before ni org xperasan pon -.-'''

@Khir
Ye.. Begitulah kisah sebenar di sebalik kejadian tersebut. Hihihi

@Ctfand
Ahah..takpe kak.. Isu dah selesai :D

@Hazz
Hahha.. Sian feed tu. Tak pasal2 semua marah gn feed..

@Lilynn
Haha.. Akak pon baru online.. Jgn risau takde pape kak :)

@Ros
Hehe. Isu feed ros.. Kan ramai yg prob feed skrg ni :D

@Ika
Hihi.. Sbb tu aefa explain balik kat sini. Sbb komen pendek sgt. Tak semua paham gn benda2 ni hihi

@Mizz Aiza
Hihi.. Aefa xpasti dorg kak.. Tp feed aefa mmg xde masalah.. Aefa ubah feed tu :)

@Emi
Tq emi.. insyaAllah nanti aefa terjah semula :)

@Ina
Hihi.. Gud girl :)

@Fatanah
Hehe.. Ye syg..

@Zumal
Same ye? Ikut feed awk.. Feed sy mmg sy ubah mcm tu :)

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 14, 2013 at 7:21 PM ×

@Super Girl
aahah.. tgh edit entry lama la syg.. sbb tu 3yrs ago :D

Reply
avatar
Vee Lea
admin
November 15, 2013 at 1:02 PM ×

Hahaha. Mcm tu rupanya! LOL :D

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 15, 2013 at 2:23 PM ×

@Pha Is hehe :D

@Vee kan~ jadi isu sekejap heee

Reply
avatar
AhkakGojes
admin
November 16, 2013 at 4:28 PM ×

ahkak pun pernah mcm ni..tp dah settle...hihih

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 16, 2013 at 4:57 PM ×

@Ahkak Gojes hehe ni takde masalah kak.. mmg aefa set mcm tu :D

Reply
avatar
Pha Is
admin
November 19, 2013 at 12:18 AM ×

owh.. macam tu.. so, x de problem apa2 la sebenarnya..

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 19, 2013 at 2:25 AM ×

Pha Is aah takde masalah :D

Reply
avatar