Feed

Yuhuu.. Nak terangkan mengenai isu feed
seperti yang di post dalam blog Kak Ferd ni. 

Aefa ada tinggalkan komen ni.

"ATT~ actually bukan feed aefa bermasalah tu. aefa edit feed aefa drpd DEFAULT kepada UPDATED.. bila aefa update post lame2 dulu, post tu akan muncul dlm feed yg terbaru. maksudnya, setiap kali aefa update entry, tak kisah lama or baru, feed aefa akn tunjuk yg paling latest aefa update :)

Tapi rasanya tak semua yang baca komen-komen tu kan.
Jadi lebih mudah Aefa terangkan di sini isu
"3 years ago" itu. haha

Jangan risau. Bukan masalah feed tu ye.
Bukan seperti yang tengah hangat diperkatakan sekarang ni.
Sebenarnya tu memang entry lama dulu.
Aefa edit balik. dan publish.

Tengok gambar di bawah ni.
Ini entry lama yang Aefa edit semula dan publish
tanpa menukar tarikh sebenar dia.

Feed 


Bila Aefa publish semula, kat reading list (dashboard) tu
akan keluar macam ni.
Seolah-olah itu entry terbaru dari Aefa.

Feed 


Kat feed blog Aefa pulak, entry tadi akan jadi nombor satu.
Feed blog dan arkib blog tak same ye.
Walaupun dalam feed entry tersebut berada paling atas,
tetapi dalam arkib blog, entry tersebut berada dalam arkib 2010.

Kenapa?
Sebab Feed Aefa detect entry paling latest yang Aefa update.
Sebab tu,
mana-mana blog yang add Aefa dalam bloglist
akan nampak tarikh entry bertahun-tahun yang dulu.

Gambar di bawah ni ialah feed blog.
Dalam arkib, entry WW : Penceroboh di Kuching tu ialah entry yang pertama.
Tapi dalam feed blog, bukan entry tersebut.
kenapa?
Sebab, selepas Aefa post WW itu, Aefa ada edit entry PIC..


Feed 

Bila aefa update entry lama,
feed tersebut akan berada di bawah bloglist macam kat bawah ni.

Feed 

Dan. bila aefa buat entry baru, (bukan update entry lama ye),
dia akan jadi macam ni.
Nampak tak beza dia? :D
Entry lama dia muncul di bawah.
Entry baru dia muncul di atas. Macam biasa.


Feed

Harap paham penjelasan ini. eceh.
Mohon kebenaran Yong Hwa saya guna background dia. 
Kebetulan tengah menapak kat situ.

Sekian :)


앱아 앨잇야

You Might Also Like

38 kritikan