Tips : Memandu Ketika Hujan Lebat

Rain
Rain

Ini tips memandu ketika hujan.
Aefa pernah cuba sekali.
Sebab sekali tu je memandu ketika hujan lebat. haha

Tips ni Aefa dapat dari e-mail tau.
In English.
Tapi Aefa malas nak terjemah.
Bace sendiri ye hee..


How to achieve good vision while driving during a heavy downpour? We are not sure why it is so effective; just try this method when it rains heavily. 
This method was told by a Police friend who had experienced and confirmed it. It is useful...even driving at night. 
Most of the motorists would turn on HIGH or FASTEST SPEED of the wipers during heavy downpour, yet the visibility in front of the windshield is still bad...... 

In the event you face such a situation, just put on your SUN GLASSES (any model will do), and miracle! 
All of a sudden, your visibility in front of your windshield is perfectly clear, as if there is no rain. 
Make sure you always have a pair of SUN GLASSES in your car. 
You are not only helping yourself to drive safely with good vision, but also might save your friend's life by giving him this idea.. 

Try it yourself and share it with your friends!??? 
Amazing, you still see the drops on the windshield, but not the sheet of rain falling!
You can see where the rain bounces off the road. It works to eliminate the "blindness" from passing cars. 
Or the "kickup" if you are following a car in the rain. 
They ought to teach this little tip in driver's training.. It really does work. 
This is a good warning. I wonder how many people knew about this. 





So.. Sape pernah cuba? Betul ke tak.?
Masa Aefa try dulu, takdelah nampak clear sangat.
Tapi lebih clear dari pandangan tanpa cermin mata :D




앱아 앨잇야
Previous
Next Post »

25 kritikan

Click here for kritikan
Affy Afiqah
admin
November 28, 2013 at 9:05 AM ×

sunglasses? seriously??
tak pernah pula try, ika pernah dulu keluar makan dengan asyraf, kebetulan nak balik semula ke campus hujan selebat3nya, pastu vision memang unclear, selamat asyraf drive slow,
ada pokok besar tumbang tapi kitorang tak perasan sebab hujan lebat sangat, dah dekat baru nampak..kalau tak dah berlanggar dah dengan pokok tu --'

paling penting drive slow laa jangan bawa laju2..cari pasal namanya...

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 9:32 AM ×

Ika aah.. aefa try sbb baca emel ni la.. hihi.. tu la.. kalau boleh jgn drive dulu kalau hujan lebat.. kdg2 xnmpk langsung pandangan depan..

Reply
avatar
Affy Afiqah
admin
November 28, 2013 at 9:39 AM ×

nanti ika nak try laa pakai mihmihmih
kan, kalau boleh elakkan laa drive wktu hujn melampau, tak yah gedix2 nk keluar, duduk je dlm rumah hewhewhew ;D

Reply
avatar
Khir Khalid
admin
November 28, 2013 at 9:48 AM ×

Sun glases tu mcm jadi lebih gelap je nnti.. mcm jadi lebih kalut pulak memandu dlm hujan nnti huhu.. :D

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 9:55 AM ×

Ika dont try this tctic alone. haha.. biar ade org kat sebelah :D

Khir haa.. hujan lebat + gelap mmg tak boleh pakai la idea ni haha

Reply
avatar
Niesa
admin
November 28, 2013 at 10:36 AM ×

bia bena?kmk xsuka pakey cermin mata..makin polah xnampak ada la..haha

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 10:41 AM ×

Niesa haha kmk mun siang nang mesti pakei cermin mata. mun dak sik nampak jeraya haha

Reply
avatar
November 28, 2013 at 11:02 AM ×

kalau hari-hari biasa pun akak drive tak suka pakai cermin mata.. waktu hujan memang kena hati-hati sebab penglihatan kita terhad.. elok jarakkan kereta dengan kenderaan di depan.. dulu masa first time kena drive dalam hujan pada waktu malam rasa nak nagis je sebab semua cermin sisi tak nampak..

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 11:20 AM ×

Mizz Aiza ohh. hihi.. aefa lain pulak.. masuk2 kete je terus pakai spek. hehe.. tak dpt tahan silau matahari tu lama2 uhuhu

Reply
avatar
November 28, 2013 at 11:57 AM ×

macam pernah baca...tapi x pasti kat mana...rasanya betul...

Reply
avatar
November 28, 2013 at 12:35 PM ×

Spwk mata rabun ke spek mata itam ni..mmg x nmpk jln la klu pkai spek itam ni.hehe

Reply
avatar
Weena
admin
November 28, 2013 at 12:40 PM ×

owh...betul ke info nie...macam tak logik jer..:)

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 1:06 PM ×

Sally try la.. aefa dah try :D

Sya haha.. nampak la.. lebih jelas drpd tgk dgn mata kasar je :D

Weena betul kak.. ada logik die.. pantulan/biasan cahaya tu kurang.. jadi jalan nampak lebih clear.. takde gangguan air sgt :D

Reply
avatar
wantie
admin
November 28, 2013 at 1:10 PM ×

owh baru tau ni. tapi masalah la pulak. eden kan bercermin mata. kang tukar pakai sunglasses. lgi teruk rasanya. bwahahaha...

btw good tips.. nanti kita sebar sebarkan yer

done follow

Reply
avatar
nanakimie
admin
November 28, 2013 at 1:12 PM ×

heee..jangankan dalam hujan..hari2 tak hujan pun nana takut lagi nak drive ni,harap je ada lesen:)

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 1:31 PM ×

Wantie hahaha.. tu susah sikit kak.. yg tak pakai spek boleh la pakai tips ni hihi..

Nana hehe.. selalu2 la drive.. nnti perasaan takut tu hilang sndri :)

Reply
avatar
November 28, 2013 at 3:34 PM ×

tak pernah laa plak try buat camni time hujan...awk dah bg sata satu idea apa nak buat time hujan nanti...hahaha

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 3:46 PM ×

Azlan haha.. ni bukan utk main3 ni tau.. bahayaa~ hahaa

Reply
avatar
November 28, 2013 at 5:53 PM ×

akk pun penah guna tips ni aefa.. it works.. spek kaler merah.. hihi

Reply
avatar
asha hana
admin
November 28, 2013 at 6:56 PM ×

ohh tak ada pengalaman lagi. haha nanti dah ada pandai bawak and ada lesen hana try ea makcik. :D

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 8:05 PM ×

Lilynn yeayy kite same.. spek dlm kete kaler maroon kot. ntah lupe. hahah

Hana yeyyy cepat2 dpt lesen. senang la aefa nk dtg melaka :D

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 28, 2013 at 8:05 PM ×

Lilynn yeayy kite same.. spek dlm kete kaler maroon kot. ntah lupe. hahah

Hana yeyyy cepat2 dpt lesen. senang la aefa nk dtg melaka :D

Reply
avatar
Pha Is
admin
November 28, 2013 at 11:15 PM ×

tak pernah try pun.. ekceli, mmg tak pernah bawak kereta pun.. lesen pun x de lagi.. hehehe

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 29, 2013 at 12:42 AM ×

Pha Is heheh.. lesen moto je kan.. yela org lebih minat gn moto hihi

Reply
avatar
Akeyla Azmi
admin
December 12, 2013 at 12:03 PM ×

Haahahah pakai sunglasses? :O
Wow never try this out before huhuhuhu.

Nnt qila try suruh umi pakai lah heheheheheeh :3

Reply
avatar