Korean Pop Culture Words 1

Aegyo : Perlakuan yang comel. Comel la sangat haha. Sesiapa pun boleh buat begini. Lelaki mahupun perempuan. Selalunya Idols. Kalau orang biasa buat sah-sah kena hentam kat  laman maya ni. Camni la rupa aegyo~ macam comel je~

Aegyo
Aegyo

Aigoo : Berbeza tau sebutan ni dengan perkataan atas tu. Perkataan ni selalunya untuk menunjukkan kekecewaan. Ala.. cam korang sebut "aw man!" or "geez".

Ajumma : A Korean term for middle-aged married women. Biasa sangat dah dengar orang guna term ni kat sini. Selalunya untuk merujuk kepada makcik. Tak kisah la umur dia berapa :D

Ajusshi : Literally means 'uncle'. Kebiasaannya untuk lelaki yang lebih tua dari kita. Di Korea, panggilan ni nampak lebih sopan bila berinteraksi dengan mereka yang lebih tua atau mereka yang kita tak kenal.

All-kill : The weirdly violent term used for a K-pop song that reaches the top spot on all the major charts. Contoh seperti Datuk Siti dulu-dulu la. Dia kan selalu tip top dalam carta :D

Andwae : Maksud dia "no way," Selalu digunakan bila kita tak percaya benda tu berlaku, terkejut, takut dan yang selari dengannya.

Antis : Ni kumpulan pembangkang. haha. Kumpulan yang tak menyukai certain artis. Anti-fans nama penuh dia. Dipendekkan jadi "antis". kat Malaysia takde lah benda ni. Kat korea, artis-artis dia memang takutkan antis. Sebab antis boleh menjatuhkan mereka. :D

anti-fans
anti-fans

Army : Korea Selatan memang wajib lelaki pergi join tentera untuk 2 tahun. Kalau artis berkumpulan, bila ada antara ahli mereka join tentera, kebiasaannya kumpulan tu akan kurangkan aktiviti. Banyak aktiviti belakang tabir je la selalunya. Ini gambar cinta hati Aefa dengan pakaian tenteta :D Ensem tak? kekekeke

Rain
Rain

To be continue...


Minta maaf pada yang tak minat Korea. Nak jugak update! Walaupun tak minat, sekurang-kurangnya kita paham bila anak-anak dan kawan-kawan merapu dengan perkataan Korea ni :D 
Previous
Next Post »

29 kritikan

Click here for kritikan
Niesa
admin
November 30, 2013 at 11:19 AM ×

haha..ada juak "antis" ouh..mcm2..haha..kmk minat korea..tp xla fanatik..minat tv show daknya especially RM la nak?hee...

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 30, 2013 at 11:27 AM ×

Niesa haha.. ada.. mun kat malaysia tok ada antis kedak sidak ya, nang sik berani artis kita molah kontroversi nk pelik2.. hihi.. sama la kmk ng minat abis gn RM :D

Reply
avatar
Huny eda
admin
November 30, 2013 at 11:36 AM ×

adalah fhm2 siket ..pasal nonton drama corean terus..hihi

Reply
avatar
Anne Nurain
admin
November 30, 2013 at 12:05 PM ×

gambar SNSD ke tu yang kena conteng tu? adik anne nampak ni sure meraung.. haha..

andwae tu ayat wajib kwang soo dlm running man..haha..

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
November 30, 2013 at 12:30 PM ×

Hunyeda kan.. hihi yg layan korea boleh la paham perkataan2 mudah ni..

Anne yup2.. snsd haha.. layan RM pun boleh tambah korean vocab :D

Reply
avatar
November 30, 2013 at 1:17 PM ×

nice sharing.. susah juga nak menyebutnya.. hehe..

Reply
avatar
November 30, 2013 at 1:22 PM ×

Kupikirkan aiyoo..haha..walau apa pun gaya dan senyuman top ttp dihatiku..ngeh..ngeh..^_^

Reply
avatar
November 30, 2013 at 1:25 PM ×

akak ni boleh jadi kamus bahasa korea dah,haha :D

Reply
avatar
November 30, 2013 at 1:28 PM ×

walaupun saya bukan peminat drama/artis korea tapi saya kena hormat gak minat orang lain..betul tak??tak akan semua orang nak minat apa yang saya minat..hehehe

p/s: Rain dari korea ek..ingatkan artis hong kong..hehehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
November 30, 2013 at 1:57 PM ×

layan korea tb8 n tb9 je skg..huhu

Reply
avatar
Akeyla Azmi
admin
November 30, 2013 at 2:16 PM ×

Huhuhuhuhuhuhu best (Y)
qila tak kisah je :D Hihihihi.
Aigoo~
Hihihihihi best lah kak aefa ni!!!

Reply
avatar
acik idah
admin
November 30, 2013 at 3:29 PM ×

Nak tergeliat lidah k idah nie menyebutnya... :D

Nasib akak tak kena demam k-pop.. hehehehe...

Reply
avatar
ezyra daniel
admin
November 30, 2013 at 4:23 PM ×

aigooo chingu yaa!!!...like this entry soo much...hehe..kpoppers/kdrama fans mesti kena taw semua perkataan nie..btw bf zyra suka panggil zyra pabo :'D

Reply
avatar
ct aman
admin
November 30, 2013 at 5:30 PM ×

dulu ct mnat won bin! a long time ago...hihihi....sekarang x tau 1 habuk....hihi...tp suke je nk komen...huhu

Reply
avatar
November 30, 2013 at 5:45 PM ×

sejak rain buat come back.. makin hensom dan kacak... suke2.. cair hati dibuatnye... huhu..

Reply
avatar
November 30, 2013 at 6:22 PM ×

kakak saye pun slalu cakap "aigoo" itu rupanya maksud dia, heheh :p

Reply
avatar
November 30, 2013 at 6:31 PM ×

ooohhh gitu pun ade yek hehe. layannnnnn :D

Reply
avatar
November 30, 2013 at 6:59 PM ×

ok,pasni panngil "ahjumma" la instead of makcik!

Reply
avatar
Affy Afiqah
admin
November 30, 2013 at 8:39 PM ×

memang detailly about korean aefa ni, tak dinafikan lagi mihmihmih
takpe, post je pape kat blog, sekurang2nya yang tak tahu boleh jadi tahu :)

Reply
avatar
Khir Khalid
admin
November 30, 2013 at 10:09 PM ×

Betul2.. x minat tp boleh layan.. :)

Reply
avatar
athiqi ariff
admin
November 30, 2013 at 10:41 PM ×

giyomi..giyomi..msti aefa pernah practice wt giyomi dpn cermin kan..haha

Reply
avatar
asha hana
admin
November 30, 2013 at 11:37 PM ×

tak habis2 dengan rain dia tw. hahah hana pon kerana dek korea semua bnda jd terpengaruh !

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
December 1, 2013 at 12:48 AM ×

Mizz Aiza hhehe. takpe kak.. nnti2 bole la sebut dgn lancar hihi

Sya haaahaa tak abes lagi dgn top die..

Fatanah haha.. kan akak ckp akak org korea haha

Azlan hihi betul2.. saling hormat menghormati minat masing2 kan :) rain? hong kong? T_T stephen chow la dr hong kong hahah

YUI oh.. civil servant tu kan? ade joo won yg ensem hikhik

Qila hhii.. tq suke entry ni :D takut jugak org tak suke asyik2 update pasal korea huhu

Acik Idah hehe... sekali akak terkena demam ni, perkataan2 ni la sentiasa akak dgr hihi

Zyra hahhaa.. nape die panggil pabooo.. die minat korea jugak ke?

Ctaman Won Bin? Woww taste kite sama haha.. jom la layan korea balik :D

Fiza kan fiza.. aefa pon suke.. cair222 hikhik

Mazni hehe.. skrg dah boleh paham sikit2 ape yg kakak mazni sebut tu hihi

Kenit hihi.. tq kak :D

Sally nak panggil sape ajumma tuuu?? :D

Ika hihi.. aefa subscribe berita korea haha.. tp xde la nak update korea 24 jam.. selang seli la kan.. kang menyampah plak org singgah hihi

Khir tqqq.. :D

Tiqi haha. xpernah la.. aefa layan korea tnpa tiru aksi2 fizikal :P gwiyomi tu pon aefa pernah tgk beberapa kali je. sbb artis fav aefa yg wat :D

Hana ape jeles2 ni. hahaha kan.. tp selalunya xde la korea ni mempengaruhi aktiviti harian.. ada on off die :D

Reply
avatar
Afiqah Adzan
admin
December 1, 2013 at 8:14 AM ×

Pengetahuan baru ni .. Ada sikit yg dah tahu tapi ada yg baru tahu

Reply
avatar
Afiqah Adzan
admin
December 1, 2013 at 8:14 AM ×

Pengetahuan baru ni .. Ada sikit yg dah tahu tapi ada yg baru tahu

Reply
avatar
December 1, 2013 at 3:24 PM ×

okey okey...saya percaya akak orang korea yang fasih berbahasa melayu,haha :p

Reply
avatar
aisya
admin
December 2, 2013 at 6:25 AM ×

Mun dh biasa nangga cerita Korea, kdg2 pande terikut juak ckp sidak. Hehe

Reply
avatar
Aefa Aerisya
admin
December 2, 2013 at 9:17 PM ×

Afiqah hihi.. sabar ye..ada lagi dlm draft :D

Fatanah hahaha.. betul la tuu.. pandai adikk :D

Aisya haha. yala.. pandei paham dikpun mun dah selalu nangga cita ya hihi

Reply
avatar